Achtergrond informatie

 

> aanmelden Sufi Café

SOEFISME

Soefie leerlingen zijn bezig met het reinigen en zuiveren van het hart. Wijsheid komt als het hart gezuiverd is. Het maakt voor het soefisme niet uit welk pad of welke religie je volgt. Als je maar oprecht je pad bewandeld. Het zijn vaak regeltjes die je volgt met verschillende rituelen of gebruiken. Ieder pad leidt uiteindelijk naar dezelfde bestemming. Soefisme is een verfijning op die basis regels. Het zuivert je hart en het polijst de scherpe randjes waardoor je zachter en liefdevoller wordt.


ZIKR MEDITATIE

Een van de belangrijke rituelen op het soefi pad is de ’zikr’. Tijdens een zikr wordt God herdacht door middel van meditatie, zang, dans en muziek. Bepaalde eigenschappen van God worden uitgesproken, zoals ‘Ya Wadud’ (De Liefdevolle) tot de soefi’s opgaan in de deze eigenschap van God. Soefi’s geloven en ervaren dat dit ritueel hen zuivert en dan transformeert.


SUFI WHIRLING

Een van de meditatievormen is het ronddraaien om de eigen as (sufi whirling). Door het wervelen wordt een staat van extase en zuiverheid bereikt waarin het hart zich alleen maar van God bewust is. Op deze wijze wordt het hart gevuld met het Goddelijke Licht.


SOEFIE ORDE

In Nederland is de Naqshbandhi een van de meest bekende klassieke soefie ordes. ‘Naqsh’ betekent ‘het hart’. De organisatie van Derwish Sufi Café en Sufi Gathering is verbonden met de Naqsibandhi Soefi Orde. De organisatie van Derwish Sufi Café en Sufi Gathering treed in de voetstappen van de huidige Grootmeester van deze wereldwijde soefi orde: Mevlana Sheich Hisham Kabbani die in Michigan (V.S.) woont. De spirituele lijn is verbonden met Grootmeester Mevlana Sheich Nazim Al Haqqani uit Cyprus.